ESTETIKA BEZ CHEMIE? ANO ONA EXISTUJE…

ESTETIKA BEZ CHEMIE? ANO ONA EXISTUJE…

Jakkoli to zní nepravděpodobně, dnešní modermí estetická medicína skutečně nabízí produkty, které lze bez nadsázky nazvat “ekoprodukty”. Je to oblast, kde se tradiční medicína snoubí s alterantivní medicínou. Výsledky můžeme směle hodnotit jako vynikající.

Jistě nelze říci, že je tatam doma botoxů, chemických peelingů či výplní anebo plastických operací. Ty mají v esteticke a kosmetologii stále své místo ale řekněme, že už ne výslovně nezastupitelné.

Je nutné říci, že bohužel neexistují žádné zázračné pilulky, které by zastavily proces stárnutí. Modermí medicína moderním způsobem odstraňuje známky stárnutí. Modermím způsobem znamená rychle, s okamžitým účinkem a co možná nejlepším efektem. Nejznámějšími “instatním”i metodami omlazení, které si lze dopřát během polední pauzy, jsou nepochybně botox a dermální výplně. O botoxu je všeobecně známo, že se jedná o toxin (neurotoxin), který dočasně relaxuje sval a tím tak dočasně vypne vrásky v místě aplikace. Dnes je asi nejčastěji používaným omlazovacím prostředkem. Podobně jsou na tom dermální výplně. Výplňový gel je zasíťovaná (laboratorně zahuštěná) kyselina hyaluronová o níž je sice známo, že se jedná o látku “tělu vlastní” ale nikoli přírodní. Hyaluronová sůl, ze které jsou výplně vyráběny je produkována laboratorně. Takže ani výplň nelze považovat za čistě přírodní omlazovací produkt. Ale lze vůbec tyto metody něčím nahradit tak, aby aplikace měla stejný nebo alespoň podobný účinek? Ano lze a dokonce hned několika způsoby.

Jasnou jedničkou v této oblasti je tzv. plazmaterapie a to hned několik různých druhů nebo lépe řečeno technik aplikace. Techniky jsou pak použity v návaznosti na řešení určitého problému kůže.

Plazmaterapie nebo jinak řečeno ošetření vlastní krevní plazmou lze skutečně zařadit mezi “eko” produkty estetické medicíny. A nejen estetické, protože plazma je hojně využívána v ortopedii, dermatologii ale i v dalších oborech. Jedná se skutečně o čistě “vlastní” produkt bez přídavku chemie. Asi největší výhodou plazmaterapie je její snášenlivost, nebo jinak řečeno, nemožnost mít na vlastní krev alergii. Právě tento fakt je v medicíně vítaný, protože alergie je dnes v podstatě civilizační problém.

Ošetření je jednoduché a rychlé. Ihned po odběru krve putuje zkumavka do centrifugy, kde se během 10-15ti minut separuje plazma a ostatní krevní složky. Separovaná plazma se pak velmi rychle aplikuje do pokožky. Tuto, nijak dále neupravenou plazmu, nazýváme nativní plazma. Je to tekutá složka krve, která obsahuje vodu a v ní rozpuštěné organické (vitamíny, enzymy, hormony, minerály) a anorganické části, jde tedy o produkt té nejčistější a bohaté formy.

Body and Face Clinique

Plazma se aplikuje povrchově, mikroinjekční metodou (mezoterapie). Úkolem aplikace je zlepšení celkové kvality pleti, jejího zhutnění a rozjasnění. Hlavním principem ošetření je naaplikovat plazmu co nejdříve po odstředění, kdy právě tento čerstvý produkt obsahuje růstový faktor, který má vliv na vzpružení a omlazení pleti. Tělo není nuceno přijímat žádné cizí látky a přirozenou regenerační cestou dochází k oživení a omlazení pokožky. Plazmaterapie je velkým pomocníkem při řešení problémů, kterými jsou zejména nepevná kůže, vrásky na obličeji, krku i dekoltu. Ošetřit lze i hřbety rukou, strie, jizvy. Nezastupitelná je plazmaterapie v léčbě alopecie a akne.

A další výhody plazmaterapie? Rozhodně jich není málo …

  • Ambulantní 60minut vašeho času
  • Bezbolestný, bez nutnosti anestezie
  • Účinný výsledek až 12 měsíců
  • Přirozená šetrná metoda omlazení a znovuobnovení kůže
  • Bez nutnosti dalšího rekonvalescence
  • Časově a fyzicky nenáročný zákrok
  • Rozjasnění, vyhlazení vrásek, prevence proti stárnutí
  • Bez uplatnění umělých látek
  • Ošetření je možné absolvovat v kterékoli roční době

Umí ale plazmaterapie vyhladit i hluboké vrásky a tím tak nahradit dermální výplň? Ano umí! “MyGel” je jedna z nejnovějších metod estetické medicíny, kterou lze nepopochybně směle zařadit mezi “EKO” produkty. Terapie spočívá v odměru krve a její centrifugaci, kde se separuje plazma, ze které se dalším zahříváním stane hustý gel. Tímto gelem lze vrásky vyplnit stejně, jako dermální výplní. Jedná se tedy o vítanou alternativu výplní. Různou dobou zahřívání lze docílit různé hustoty gelu, přesně “na míru” pro lokalitu, kterou chceme ošetřit. Plazma obsahuje růstové faktory, kmenové buňky a je bohatá na minerály a mnoho dalších účinných látek. Protože se jedná o produkt z vlastního biologického materiálu, prakticky neexistuje riziko alergické reakce. Výhodou je také fakt, že z jednoho odměru 10 ml krve získáme cca 5 ml gelu, tedy dostatečné množství pro úspěšné a efektivní vyplnění vrásek.

MyGel může posloužit také k provedení perfektního celkového liftingu.

Body and Face Clinique

Další, nepochybně přírodní metodou omlazení je karboxyterapie. Je to terapie, která byla po dlouhá léta využívána v lázeňství, revmatologii nebo ortopedii. V posledních letech si však získala oblibu v estetice. Jedná se o terapii, která používá kysličník uhličitý medicinálně upravený k aplikaci malou jehličkou do podkoží. Ten způsobí v ošetřené oblasti lepší prokrvení, zásobení kyslíkem a tím tak aktivuje tvorbu vlastního kolagenu. (tzv. Bohrův efekt – aplikace oxidu uhličitého pod kůži způsobuje zvýšené uvolnění kyslíku z hemoglobinu).

Další, nepochybně úžasnou vlastností karboxyterapie jsou její lipolytické účinky anebo jednoduše řečeno štěpení tuků. Proto je hojně využívána v oblasti redukce tukových řas (modelace postavy, redukce dvojité brady). Velmi účinným pomocníkem je při léčbě celulitidy, kde jsou výsledky terapie opravdu vynikající.

Další oblastí, kde karboxyterapie opravdu pomáhá je léčba strií, kde právě díky již zmiňovanému “Bohrovu efektu” dochází k jejich viditelné redukci nebo dokonce úplnému vyhlazení.

Karboxyterapie je vynikajícím pomocníkem v léžbě bolesti, v ortopedii, v gynekologii i andralogii. K tomu v dalším článku.

Konečně pak k tématu, co znamenají všechny kosmetologické názvy, které lajkům obvykle moc neříkají. Obvykle je nalézáme na stránkách salonů a klinik anebo v různých nabídkách ale bez popisu, co to vlastně je, jen těžko odhadnout o co vlastně jde.

Mezoterapie je ralativně nová ale osvědčená a oblíbená metoda ošetření, prostřednictvím které lze dosáhnout mladistvější vzhled, rozjasnění a zpevnění pokožky, zpevnění kontur obličeje ale i vypadávání vlasů a zlepšení jejich kvality či dokonce odbourání tuků (celulitida). Mezoterapie je využívaná pro ošetření všech částí těla. Název mezoterapie sám o sobě napovídá, kde bude ošetření probíhat. Mezoderm - střední vrstva kůže.

Mezoterapie má několik podob. Injekční ošetření patří do rukou lékaři nebo specialistovi pod dohledem lékaře. Ošetření probíhá tak, že se do svrchních vrstev kůže velmi tenkou jehličkou aplikují účinné látky. Současně se v podkoží aktivuje tvorba kolagenu a elastinu, čímž dochází k zpevňujícímu účinku. Touto metodou se vyhlazují vrásky nebo se doplňují účinné látky do pleti (biorevitalizace nebo redermalizace) anebo se aplikuje lipolýza (redukce tukové vrstvy).

Mezoperem nebo dermaválečkem může ošetřovat sestra nebo kosmetička s příslušnou certifikací. Pomocí pera nebo válečku, jejichž povrch je opatřen velkým množstvím malých jehliček. Jejich úkolem je narušení kůže, d které se pak mírným tlakem vpravují účinné látky. Zároveň dochází k silné stimulaci pokožky, tvorbě kolagenu a elastinu a tím pádem zpevnění a omlazení. Touto metodou lze také úspěšně redukovat jizvy nebo strie.

Injekční výplně, tedy zasíťová kyselina hyaluronová se aplikují do hlubších vrstev kůže. Tam musí i zůstat a vyplnit konkrétní vrásku nebo přidat objem té které části obličeje. Jejich efekt obvykle vydrží cca 1 rok.

Body and Face Clinique

Botox, čili botulotoxin typu A, který je v estetice asi nejvyužívanějším produktem tzv. instantního omlazení se aplikuje injekčně do svalu. Ač to možná tak nevypadá v obličeji je velké množství větších či menších svalů a každý z nich má svůj specifický úkol. Proto je nutné, aby botox aplikoval vždy zkušený lékař, který ví, jak bude obličej vypadat po aplikaci, resp. poté, co zamezí některým svalům v pohybu. Všichni asi známe historky o následcích špatně aplikovaného botoxu, jakými jsou zejména pokleslá víčka či jiné asymetrie v obličeji. U zkušeného lékaře není však třeba se těchto nechtěných následků obávat.

Zásadním tématem, které nesmí chybět je tzv. reálnost očekávání aneb co můžeme od toho kterého zákroku skutečně očekávat. Problematiku považuji za hodně zásadní, zvlášť v dnešní “marketingové době” , kdy na nás reklama útočí ze všech stran. Poměrně vysoké procento potencionálních klientů má představu, že postačí přijít jednorázově a jejich sen o zahlazení stop času či nesprávné životosprávy bude během chvíle vyřešen. Pak dochází k rozladění a zejména k nedůvěře k terapiím a zákrokům a hledání dalších možností, které defacto reálně neexistují, protože jsou pouze součástí reklamy a marketingu. Skutečnost je taková, že pro viditelné omlazení obličeje je nutné naštěvovat odborníky pravidelně. Až s touto pravidelností se postupně dostavují opravdu viditelné a hlavně dlouhodobé výsledky. Pokud si tohle předem neuvědomíte, většinou dojde k fatálnímu zklamání.

Ono je to jako se cvičením. Jednorázová návštěva fitness vám také k vysněné postavě nepomůže. Musíte chodit cvičit pravidelně a dlouhodobě a pak se výsledky vždycky dostaví. I podle toho lze rozpoznat kvalitní kosmetický salon nebo estetickou kliniku. Tam, kde své práci opravdu rozumí a chtějí ji dělat dobře, vám vypracují program péče, který řeší nejen problém, se kterým hodláte skoncovat ale budou s pletí či postavou pracovat komplexně. Komplexnost má hned dva hlavní důvody. Prvním z nich je snaha zamezení návratu původního problému (vrásky, povadlé kontury apod.) a druhým je obecně celková vizáž obličeje. Nebo si myslíte, že postačí vyhladit vrásku a zbytek si může stárnout dál? Ne, to by nevypadalo dobře. Proto právě programy péče o pleť či postavu opravdu mohu doporučit, rozhodně to s postupem času opravdu hodně oceníte.

Shrnutí:

Jak je vidět, dnešní estetická oblast umí pracovat i s přírodními produkty a s vynikajícími výsledky. Je však nezbytně nutné pracovat s pletí pravidelně a umět si vybrat zařízení, které mi bude vyhovovat jak kvalitou práce tak přístupem personálu a prostředím. Věřte, že to v dnešní době silní konkurence a nakalého konkurenčního boje není zrovna jednoduché. Proto je v tomto ohledu výborné doporučení vašich přátel. Je možné také vyhledat recenze na internetu, ty hodně napoví. I u těch nejlepších jistě najdete negativní hodnocení, jedná se však zřejmě o ty nespokojence, kteří chtěli vše, najednou a hned. A nebojte se zeptat přímo na místě. Pokud si nejste něčím jisti, pak není jednodušší způsob než se o zákroku poradit s personálem. Pokud se jedná o kvalitní salon nebo kliniku, jistě se vám budou věnovat a nabídnou řešení, které vám bude vyhovovat. Současná kosmetická oblast už označení BIO nebo EKO používá ale v estetické oblasti se tento název ještě nezabydlel. Právě proto jsem se snažila popsat všechny současné možnosti estetické medicíny v této oblasti.

Mgr. Pavlína Blažek Červenková majitelka Body&Face clinique